top of page
Writer's pictureBir Acemi Yolcu

Türklerle Doğan Şehir: Bat Yam

Updated: Aug 30, 2020

Bir Acemi Yolcu, Bat Yam’da. Şehri sizin için dolaştım; ancak bu kez şehri sizlere anlatacak olan Bir Acemi Yolcu değil, Bat Yam’ın nabzını en iyi tutan kişiler olduğunu düşündüğüm iki kişi: Bat Yam Belediye başkan vekili Eli Yariv ve Türkiyeliler Birliği başkanı Ovi Roditi Gülerşen.

1926 yılında “ev ve bahçe” anlamına gelen Bayit veGan ismiyle kurulan Bat Yam’daki ilk yerleşim, 1930-1937 yılları arasında İngiliz Mandası ve Arap çeteler arasındaki çatışmalar nedeniyle gelişme gösterememiş. 1937 yılından itibaren şehirleşme sürecine giren Bat Yam, özellikle Avrupalı dindar Yahudi toplulukların ve Türkiye’den göç eden grupların buraya yerleşmesiyle 1959 yılında şehir statüsü kazanmış.

Şimdi gelin Bat Yam’ı, Bat Yam’ı en iyi tanıyanlardan dinleyelim:

“Herkese Selam, adım Eli Yariv, Bat Yam Belediyesi başkan vekiliyim. Bat Yam şehri İsrail’de kurulu, Tel Aviv’e 10 dk mesafede yer almaktadır. 3 buçuk kilometrelik harika bir sahil şeridine sahip 170 bine yakın nüfuslu bir şehirdir.

Bat Yam’ın özelliklerinden biri, göç alan bir şehir olmasıdır. İsrail Devleti kurulmadan öncesinde mevcut bir yerleşimdi. Avrupa ve Doğu’dan aldığı göçlerle büyüdü. Ve Türkiye’den oldukça fazla göç aldı.

Bat Yam’da büyük, kaliteli ve cana yakın büyük bir Türk cemaati mevcut. Belediye olarak, Bat Yam’da bulunan Türkiyeliler Birliği aracılığıyla, Türk cemaatiyle temas halinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Gerek Türk cemaati, gerekse Bat Yam’da bulunan diğer toplulukların Belediye hizmetlerimize yardımcı olmaktadırlar.

Şu anda Bat Yam büyük bir gelişme içerisinde. Yeni bir mahalle inşaası devam etmekte. 40 bin kişiye ev sahipliği yapacak olan mahalle, denize yakın 6 bin hanede oluşacak. İsrail’de bilinen en modern yerleşim yerlerinden biri olacak. Eğer Bat Yam’da daire almak isterseniz, sizi hemşerimiz olarak ağırlamaktan mutluluk duyacağız.

Bat Yam’ın en karakteristik özelliklerinden biri eğitim seviyesi. İsrail’i eğitim düzeyi en yüksek şehridir Bat Yam. Buraya yerleşmeyi düşünüyorsanız, burada harika okullar mevcut. Eğitim görevlisi yetiştirmek üzere programlar uyguluyoruz. Yüksek öğrenime geçiş sınavlarında başarı oranı en yüksek şehir Bat Yam. Örnek vermek gerekirse, şehrimizde başarı oranı 100% olan bir okulumuz var.

Bugün, özellikle yeni teknoloji çağına uyum amaçlı çalışmalarımız var. Lise öğrencilerimiz ile üniversiteleri ve ileri teknoloji firmalarını bir araya getiriyoruz. Beer Şeva Üniversitesi, Tel Aviv Üniversitesi, teknoloji firmalarında Check-Point, Microsoft, Google ile öğrencileri buluşturan projeler yapıyoruz. Bu sayede, okulu bitirip askerliğini tamamlayan ve buradan üniversiteye devam eden öğrencilerin gelecekte daha başarılı yerlere gelmelerine yardımcı oluyoruz.

Bat Yam bu yıl kuruluşunun 64. Yıldönümünü kutluyor; Ve bizler şehrin gelişmesi ve ilerlemesi adına çalışmalara devam ediyoruz.

Bat Yam’da tramvay inşaatına başladık. Böylelikle Bat Yam ve çevresiyle toplu taşımanın daha kolay ve modern hale gelmesini, ve de araba kullanımının azalmasını amaçlıyoruz. Bat Yam’a gelenler görebilirler, şehrimiz otobanların ve tren hattının üzerinde yer almakta. Yapılacak tramvay sayesinde Bat Yam’dan başlayarak Yafo, Tel Aviv, Ramat Gan ve Petah Tikva’ya ulaşım kolaylaşacak. Ve yakın bir gelecekte de Bat Yamidan Hertzeliya’ya kadar ulaşmak mümkün olacak. Bu da demek oluyor ki, yakın bir zmanda Bat Yam’dan bütün ülkeye ulaşım modern bir şekilde mümkün olacak.

Bat Yam’ı az çok tanıyanlar bilir, Ben Gurion Uluslararası Havaalanına ulaşım 20 dakikadır. Yani 20 dakika içinde yurtdışına çıkmanız mümkün. Kudüs’e ise 40 dakikada ulaşmanız mümkün.

Ve tabi ki harika bir sahilimiz var. Bütün İsrail’den sahilimize gelinmektedir. Doğal plajları yüzme imkanları sunmaktadır.

Hadi Bat Yam’a gelin.

Türkiye’dekiler için birkaç söz söylemek istiyorum: Sizleri çok seviyoruz. Uçuşların yeniden başlayıp, turist olarak İstanbul’a Antalya’ya ve sevdiğimiz diğer yerleri dolaşmayı özlüyoruz. Çünkü Türk Halkı sıcak bir halk, kalplerini açan insanlar. Bilin ki İsrail de sizlere misafirperverliğimizi göstermek istiyor. Biliyoruz ki iki toplum arasında kültürel ve sosyal olarak bir bağ mevcut.

Sevgiler.”

“Merhaba, ben Ovi Roditi Gülerşen. İsrail’deki Türkiyeliler Birliği başkanıyım. Size birliğimiz hakkında biraz bilgi vermek istiyorum:

Birliğimizin temelleri 1930 yılına dayanmakta. 1930 yılında İsrail’e göç etmiş olan Türkiyelilerin “Irgun Ole Turkiya” adı altında kurmuş olduğu bu oluşum, günümüzde Türkiyeliler Birliği adıyla hayatına devam etmektedir. Türkiye’den İsrail’e göç edenlere yardım temek amacıyla bu sizin organizasyonu kurmuşlardı. İlk başkanımız olan Avukat Yuda Adiri ile 1960 yılında, birliğimiz resmi olarak faaliyetlerine başlamış oldu.

Derneğimiz hem Türkiye’deki hem de İsrail’deki resmi makamlarca tanınmaktadır. Derneğimizin amaçları içerisinde, Türkiye ile İsrail arasındaki dostluk ve kültür köprüsünü sürekli olarak açık tutmak ve bu konuda çeşitli faaliyetler düzenlemek yer almaktadır.

Birliğimizin tüzüğünde yer aldığı şekliyle, 2 amaca hizmet etmekteyiz:

Birincisi, Türkiye’den göç etmiş kişilere, ilk dönemlerinde, her türlü destek sağlamak ve lojistik yardım yapmak; İkincisi, eğitim alanında, Türkiye kökenli üniversite öğrencilerine burs sağlamak. Geçen sene, bu çerçevede, otuz yedi öğrenciye burs vermenin gururunu yaşıyoruz.

Birliğimizde çalışan tüm arkadaşlarımız görevlerini gönüllü olarak yapmaktadırlar. Birliğimiz, tamamıyla, bağış severlerin ve Türkiyelilerin destekleriyle ve de İsrail’deki ilgili resmi kurumların tahsis ettiği ödeneklerle yaşamını ve faaliyetlerini sürdürebilmektedir.

Birliğimizin tarihinde çok önemli kilometre taşları mevcut; Bunların en önemlisi, 1999 yılında Türkiye’de meydana gelen üzücü Marmara depremi sonrası Kocaeli’nde inşa edilen Yarbay Refik Cesur İlkokulu’na İsrail’deki Joint örgütüyle birlikte önemli miktarda bağış ve yardım sağlamaktı. Zamanın Türkiye dışişleri bakanı rahmetli İsmail Cem tarafından, derneğimiz “onur madalyası”na layık görülmüştü. Ve bu madalya, şu anda lokalimizdeki “anılar ve değerli objeler” bölümünde önemli bir yer tutmaktadır.

Derneğimizin Bat Yam’da bulunmasına değinecek olursak; Türkiyeliler İsrail’e yoğun biçimde göç ettikleri ilk dönemlerde Bat Yam ve Yehud’a yerleşmeyi ağırlıkla tercih ettiler. Bat Yam lokasyon olarak daha cazip bir noktada olduğu için derneğimizin temelleri burada atılmış oldu. Bugün itibariyle İsrail’de yüz bine yakın Türkiye kökenli nüfus olduğu söylense de, yaptığımız araştırmalar bu rakamın 60 bin civarı olduğunu gösteriyor. Türk kökenli nüfusun Bat Yam, Rişon Letsiyon, Aşdod, Petah Tikva ve Ra’anana’da yoğunlaştığını biliyoruz.

Türkiyelilerin yanı sıra, İsrailli vatandaşlara da yönelik çalışmalarımız var. Lokalimizde kendilerine Türkçe dil dersleri vermekteyiz.

En önemli amaçlarımızdan bir tanesi de, bir taraftan İsrail’e entegrasyonu hızlı bir şekilde yaparken, kültürümüzün iki vazgeçilmez parçası olan Türkçe ve Ladino dillerini koruyup yaşatmaktır.

60 yıldır İsrail’de vakıf statüsünde görev yapan Türkiyeliler Birliği’nin, bundan sonra da yeni, genç neslin katkılarıyla daha ileri gideceğine inanıyorum. Ve, yönetime geldiğimizde söylemiş olduğumuz sözü tekrar etmek istiyorum: Amatör bir ruhla, profesyonel bir anlayışla birliğimizi daha uzun yıllar ileri götürmeye çalışacağız.

Sizleri burada gördüğümüz için teşekkür ediyorum, iyi günler diliyorum.”

Bir Acemi Yolcu



291 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page