En az falafel kadar İsrail sokak yemeği kültüründe yer edinmiş iddalı bir yiyecek.
Irak menşeili bir sandviç olan “sabih”, geleneksel Irak kahvaltısının sandviç formunda sunumu aslında. Kızarmış patlıcan, katı yumurta, maydanoz, salatalık, domatesle birlikte tahin ve/veya amba sosu (yine Irak kökenli, hammaddesi mango turşusu olan bir sos) pita veya lavaş içerisinde servis edilir. Dilenirse, turşu, zeytin, acı biber gibi daha fazla ekler de yapılabilir.
Ortalama bir sabih 300 kalori enerji içerir. Karbonhidrat, sodyum, lif ve C vitamini bakımından zengin bir yiyecektir.
1940lar ve 50lerde Irak’tan İsrail’e oldukça fazla göç gerçekleşmesiyle birlikte “sabih” de İsrail sınırları içerisine girmiş. Ancak, İsrail sokak yemekleri literatürüne girişi 1961 yılında Irak’tan göç eden Sabih Tsvi Halabi adlı kişinin Ramat Gan şehrinde açtığı bir büfede “Sabih” satmasıyla gerçekleşmiş.
Bu yiyeceğe “sabih” denmesiyle ilgili üç farklı görüş mevcut. Birincisi, bu yiyeceği satan ilk kişinin adının Sabih olması. İkinci görüş ise, içeriği tipik bir Irak sabah kahvaltısı olduğu için, Arapça “sabah” anlamına gelen “sabih” denmesi. Diğer bir görüş ise İbranice “Salat - Beitsa - Yoter Ḥatsil” (salata-yumurta-daha patlıcan) kelimelerinin kısaltmasında ortaya çıkan “sabih” kelimesi.
Afiyet olsun.
Comments