Dünya’da medikal teknolojiler alanında en önde gelen ülkelerden olan İsrail’de, sağlık sektöründe faaliyet gösteren 1500’den fazla kuruluş bulunmakta. Bu kuruluşların yüzde 70’i tıbbi cihaz ve dijital tıp üzerine çalışmalarda bulunmakta. Yüksek teknolojinin tıp alanında kullanımıyla adeta bir "inovasyon merkezi” olan İsrail’de ortaya çıkıp, pratikte kullanılmaya başlanan yüzlerce icat ve yöntemle dünya üzerinde insan sağlığı ve yaşam kalitesi artmaya devam ediyor. Bu icat ve yöntemlerin bazılarından bahsetmek isterim:
0,99 mm çapıyla en dünyanın en küçük endeskopu bir İsrail icadı.
İsrailli bilim insanları dünyada ilk kez, laboratuvar deneylerinde, göğüs kanseri ilerlemesini durdurmayı başardılar.
Kalp krizini gerçekleşmeden önce tespit ve teşhis eden ev cihazlarını geliştiren Novamed firması bir İsrail kuruluşu.
Bir İsrail şirketi olan Myndlift, geliştirdikleri mobil yazılım ile dikkat eksikliğini olan hastaların, olumsuz yan etkileri olmadan, dikkatlerini düzene sokmayı başardılar.
Hastane çalışanlarının hastalarla temasından sonra ellerini yıkamalarını hatırlatan akıllı bilezik bir İsrail icadı. (Dünyada her yıl 100 binlerce kişi, sadece el yıkama gibi basit bir önlemle engellenebilecek, hastane enfeksiyonları nedeniyle hayatlarını kaybediyor.)
İsrailli bir firma, ameliyat sonrası yaraların dikişsiz ve zımbasız kapanmasını sağlayan ve bu şekilde yara izi ve enfeksiyon kapma riskini en aza indiren bir cihaz geliştirdi.
Göğüs kanseri teşhisini tamamiyle bilgisayar kontrollü ve radyasyonsuz yapan dünyadaki ilk alet bir İsrail icadı.
İsrailli araştırmacılar çok düşük düzeyde beyine verilen elektrik akımının Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını keşfettiler.
Bir İsrail firması olan Given Imaging, bir hap boyu kameraya sahip yutulabilen endoskopi cihazını dünyada ilk geliştiren kuruluş oldu. Bu cihaz Amerikan FDA dahil olmak üzere dünyada 40’tan fazla ülkenin sağlık otoritelerince onaylanmış, konusundaki tek cihaz.
Dünyada ilk kez İsrail’de geliştirilen, kalbin mekanik yapısıyla senkronize olarak çalışıp, konjestif kalp yetmezliği olan hastaların kalplerinin kan pompalamasına direkt yardımcı olan ve bu hastaların hayatlarını kurtaran cihaz, kardiyoloji alanında çığır açan bir icat olarak kabul ediliyor.
İsrailli ClearLight firması ilk kez ultraviyolesiz, düşük bantta mavi bir ışın vererek aknelerin kendilerine yok etmesini sağlayan ve bu şekilde deri ve dokulara zarar vermeyen bir tedavi yöntemi geliştirdi.
1978 yılında çekilen Superman filmindeki rolüyle üne kavuşan ve uzun yıllar felçli bir şekilde hayatını sürdürmek zorunda kalan Christopher Reeves, felç tedavisi araştırmalarında İsraili “dünya merkezi” olarak tanımlamıştı.
Bu bahsettiğim ileri tıp teknolojisi ürünler, yüzlercesi arasından sadece bir kaçıydı. İsrail’de her yıl medikal teknolojiler alanında yoğunlaşan yüze yakın yeni firma (start-up) kurulmakta ve bunların bazıları ortaya çıkardıkları ürün ve tedavilerle dünya tıp sektörünü derinden etkilemekte.
Bu bilgiler ışığında, geçtiğimiz Haziran ayında yayınlanan prestijli Newsweek “Dünya’nın En İyi Akıllı Hastaneleri” sıralamasında 4 İsrail hastanesi; Sheba Tıp Merkezi 13., Ichilov Tıp Merkezi 84., Hadassah Hastanesi 196., Beilinson Hastanesi 215. sırada yer aldılar.
Kommentare