top of page
Writer's pictureBir Acemi Yolcu

İsrail'den Lezzetler: BAKLA



Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı Güneybatı Asya kökenli olan “bakla”, bu bölgede buğday ve arpa ile birlikte evcilleştirilen mercimek ve nohut kadar eski olmasa da milattan önce 8000’li yıllara ait Ürdün, Suriye ve İsrail erken Neolitik yerleşmelerinde kalıntılarına rastlanmış bir bitki. Antik Mısır’da firavun sofralarında yer almış, hatta firavun mezarlarında kalıntıları bulunmuş. Tevrat’ın bir kaç farklı bölümünde bakla kutsal hikayelerin içerisinde yer almış.


Farklı coğrafyalarda, çeşitli bakla yemeği tarifleri bulunsa da baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, Ege ve Akdeniz bölgesinde “fava” adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. - Baklaya bir çok İngilizce kaynakta “fava bean” de denmektedir; bu da İtalyancada fasulye anlamına gelen ‘fava’ kelimesinden gelmektedir.- Fava, lokantalarda genelde meze olarak servis edilir. Bazı eski kaynaklarda, baklanın olgun tanelerinin öğütülerek ekmek yapımı için buğday ununa karıştırıldığı da kaydedilmiş.


İsrail’de de bakla tüketimi oldukça fazla olan yiyecekler içerisinde yer alıyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli vatandaşların yemek alışkanlıkları içerisinde yer alan bakla,

özellikle humus ile birlikte bolca servis ediliyor. Bununla birlikte tarihçesi Antik Mısıra dayandığı iddia edilen ve Mısırlı Yahudilerin mutfaklarından eksik etmediği, Arapça “Ful Mudamma” denilen tuzlu suda kaynatılıp zeytin yağı, kimyon, sarmısak, maydanoz, soğan, acı biber ve limon ile hazırlanan bakla yemeği de İsrail mutfağının önemli yiyeceklerinden bir tanesi.


Afiyet olsun!


138 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page