İsrail ile Ürdün arasında yer alan Lut Gölü ya da Ölü Deniz, İbranice “Yam HaMelah” yani Tuz Denizi, dünyanın en ilginç jeolojik ve coğrafi su havzalarından bir tanesi.
Lut Gölü’ne farklı dillerde Tuz Gölü, Arava Denizi veya Primodiyal (Tarih Öncesi) Deniz de denmektedir.
Antarktika’daki Don Juan ve Vanda Gölleri ile Cibuti’deki Assal Gölü’nden sonra dünyanın en tuzlu dördüncü gölü olan Lut Gölü’nün sudaki tuz oranı %34,2. (Fikir vermesi açısından, Akdeniz’in tuz oranı %3,5) Su çıkışı olmaması ve sıcak çöl ikliminden dolayı buharlaşmanın yüksek olması, tuz oranın bu denli yüksek olmasının nedenlerinden bazıları.
Buraya “Ölü Deniz” denmesinin nedeni, tuz oranı çok yüksek olan bu suda sadece birkaç bakteri ve mantar çeşidi dışında, hiç bir hayat formunun yaşamamasından dolayıdır.
Yüksek tuz yoğunluğu nedeniyle Lut Gölü’nde batmadan suyun üzerinde kalmak mümkün, ancak özellikle rüzgarlı havalarda suya giren kişilerin yüz üstü dönüp aşırı tuzlu suyu yutmasıyla hayatlarının kaybettikleri vakalar olmuştur. Sahillerde cankurtaranlar bulunmasına rağmen, dikkatli olunmakta fayda var.
Lut Gölü’nde dalış yapmak mümkündür ancak bunun için profesyonel yöntemler uygulamak gerekmektedir. Dalgıçlar suyun altındaki tuz formasyonlarının eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilmektedirler.
Tarihsel olarak Lut Gölü, özellikle dinler tarihinde önemli olaylara sahne olmuş: Tevrat'a göre Tanrı, Hz. İbrahim'in yeğeni Lut'a yaşadıkları şehir olan Sodom ve komşu şehir Gomore'yi yakacağını bildirmiş, hemen bulundukları yeri terk etmelerini ve ayrılırken kesinlikle arkalarına bakmamalarını tembihlemiş. Ancak Lut'un karısı Tanrı'nın uyarsını dikkate almayarak arkasına bakmış ve tuzdan bir heykele dönüşmüş. Bugün Lut Gölü'nün eteğindeki tepelerden olan Sodom Tepesi'nde bulunan kayalardan bir tanesine Lut'un Karısı Heykeli denmekte. Ünlü Ölü Deniz Yazıları'nı yazan eski Yahudi sekti Esseniler, Lut Gölü kıyısında yaşamışlar. Peygamber Hezekiel Kitabı'nda bu denizin tuzla kaplanacağını, balıkların öleceğini, meyva ağaçlarının çürüyeceği kehanetinde bulunmuş.
3 milyon yıl önce Afrika ve Arabistan faylarının ters yönde haraket etmesiyle oluşan boşluğa su dolmasıyla oluşan, 51 km uzunluk ve 18 km enindeki Lut Gölü’nün yüzeyi deniz seviyesinin 430 mt. altındadır. Bu özelliği ile dünyanın en alçak yeridir. Gölün derinliği, en derin noktada 298 metredir.
İlginç coğrafi yapısının dışında, sağlık açısından da turistler için çekici bir yer olan Lut Gölü, suyunda 26 farklı sağlıklı minerali ihtiva etmekte. Dünyanın havadaki toz ve alerjen miktarı en düşük yeri olduğu için, özellikle solunum sıkıntısı yaşayanlar için burada bulunmak terapi niteliğindedir. Kıyılarındaki koyu renk, sülfür zengini çamurun deri problemlerine iyi geldiği söylenmekte.
Comments