CTratings’e göre, İsrail’in en önde gelen bilim ve teknoloji üniversitesi İsrail Teknoloji Enstitüsü-Technion “yapay zeka” alanında Avrupa’da 1., dünyada 15. sırada yer aldı.
2016-2021 yılları arasında edinilen bilgiler dikkate alınarak hazırlanan sıralamada, ünivesitelerin bilgisayar bilimlerindeki genel durumunun yanısıra her üniversitenin farklı bölümlerinin “yapay zeka” alanında sunduğu makalelerin prestijli konferanslarda yer alma sayılarına bakıldı. Bu yaklaşım, hem fakülteleri en üst düzey yayınlara makale sunmak için teşvik etmekte, hem de kurum içerisinde araştırmaların daha bağımsız değerlendirilmesini sağlamakta.
Technion’da ‘yapay zeka’ alanında direkt çalışmalar yürüten 46 araştırmacının yanısıra, sağlık ve tıp, otonom (kendi kendine giden) araç, siber güvenlik, finans teknolojileri gidi yan alanlarda da yapay zeka üzerine çalışan 100’den fazla araştırmacı bulunmakta. Derecelendirmeye göre, bu fakülte üyelerinden 42’sinin her birinin çalışmaları dünya üzerinde tanınan konferanslarda 30’dan fazla kez yer almış.
Üniversite profesörlerinden Shay Mannor bir beyanında, “Technion yıllardır Yapay Zeka alanlarında İsrail ve Avrupa’nın önde gelen araştırma ensitütüsü olma pozisyonunu sürdürmekte. Çeşitli fakültelerden onlarca araştırmacı, araştırma merkezi ve bir kaç lisans ve lisansüstü program Technion’un bu alanda kendine özgü ekosistemi içerisinde yer almaktalar.” diyor.
Professör Mannor, Prof. Assaf Schuster ile birlikte Technion’un ‘Makine Öğrenimi ve Zeka Sistemleri (MLIS) Araştırma Merkezi’ yöneticisi. MLIS, Technion’daki yapay zekayla ilgili programları bir araya getirip koordine ederek, üniversitenin bu alanda başarısında önemli bir rol oynamakta. Merkezin öncelikli hedefi, yapay zeka konusunda çalışan araştırmacıları, bu konuya kaynak sağlayacak teknoloji şirketleri ve diğer ilgili kuruluşlarla buluşturarak Technion’un yapay zeka dünyasında daha da ilerlemesine imkan sağlamak.
Prof. Schuster, Technion’un yapay zeka programlarının genişleyip zenginleşen ilerlemesini şu şekilde açıklıyor: “Technion’un bilgi birikiminin yapay zeka ortamına aktarılmasıyla beraber, bilim, teknoloji ve mühendisliğin tüm alanlarında son yıllarda yükseliş görülmektedir. Özellikle bilgi işlem ve makine öğrenimi önemli ilerleme gösterdi. Ayrıca, Technion edindiği bu bilgi birikimini ticari sektörlerle paylaşmayı milli bir itibar olarak görmektedir.”
2021 yılı başında, Amerikan yazılım devi PTC ile Technion uzun vadeli bir ortak çalışma anlaşması imzaladılar. Bu anlaşma ile şirket, Hayfa’da bulunan araştırma kampüsünü, 5 milyon dolarlık ek bir yatırımla Technion’a taşıdı. Bu kampüste ileri yapay zeka araştırmaları ve üretim teknolojileri üzerine çalışmalar yapılacak. PTC buna ek olarak, ortak çalışma yaptığı, aralarında Lozan Üniversitesi, Eindhoven Üniversitesi, Paris Politeknik Üniversitesi ile birlikte Cornell Tech, Waterloo Ünivesitesi ve Amerikanın en büyük yapay zeka ve robotik araştırma merkezi Carnegie Mellon Üniversitesi’nin bulunduğu kuruluşlar ile Technion’u bir araya getirecek.
İsrail’in Hayfa şehrinde bulunan Technion’da 13 bin öğrenci öğrenim görmekte.
Comments